Hockeys historie

Man har kendt spil med stok og bold, der ligner hockey, siden år 2000 f.kr. Araberne, perserne, grækerne og romerne har alle efterladt sig spor af lignende boldspil. Spillet udviklede sig forskelligt i Europa og Asien; nogle steder blev det spillet på hesteryg og blev til polo, andre steder blev det spillet på is.
Reglerne for moderne hockey blev først nedfældet i England og Skotland, hvor shinty (en gælisk sport der blev spillet af 2 12-mandshold på en mere en 150 m lang bane) var meget populært i slutningen af 1700-tallet.

Den første hockeyklub blev dannet i Blackheath nord for London i 1861. Klubben spillede på et stort stykke åben jord med stokke der var i deres meget spæde ungdom, og med en »bold« som vel nærmest kan karakteriseres som en hård terning af sort gummi. På dette tidspunkt var der ganske få offensive og defensive taktikker. Selvom det var Blackheath der var den første klub, var det en anden London klub, Teddington, der moderniserede og raffinerede spillet, ved at introducere adskillige større variationer i hockey, så som: forbud mod hånd på bolden, og løfte stokken over skulderhøjde. De begyndte også at bruge en kugle som bold og, vigtigst af alt, de indførte slagcirkelen. Dette blev indføjet i det nyligt dannede Hockey Forbund, i London i 1886.

Efter at hockey havde udviklet sig på de britiske øer i slutningen af det 19. århundrede, blev det spredt ud over hele »det britiske imperium«, mestendels pga. den britiske hær. Og det er grunden til at hockey er så populært i tidligere britiske kolonier som, Indien, Pakistan, og Australien.

I dag er Hockey spillet over hele verden af en stor mangfoldighed af lande, og for tiden er hockey den anden største holdsport i verden, lige efter fodbold.

Den første hockeyklub i Danmark (Kjøbenhavns Hockeyklub) blev stiftet i 1904 af Fr. Knudsen, som blot 4 år tidligere havde bragt sporten til Danmark. Få år efter, i 1907, blev Hockeyklubben Orient stiftet, og det var starten på hockey i Danmark.

Dansk Hockey Union blev stiftet den 18. juni 1908, af Fr. Knudsen og i 1911 blev DHU medlem af Dansk Idræts Forbund og i 1924 medlem af Federation Internationale de Hockey (FIH). I årene fra 1908 til 1935 var der gennemsnitlig 10 – 15 klubber med Kjøbenhavns Hockeyklub og Orient som de dominerende. Den første turnering blev afholdt i 1908 og de deltagende klubber var: KH, Orient, Helsingør, Næstved, Nyborg, Rungsted, Korsør og Hasle. Rækken blev vundet af Orient.